Så påverkas tänderna av alkohol

Att alkoholkonsumtion skadar organen vet de flesta om. Att det dessutom är farligt för munhälsan är inte lika allmänt känt.  

Mat och dryck av olika slag påverkar balansen och pH-värdet i munnen. Vissa livsmedel har en större påverkan än andra, de flesta alkoholhaltiga drycker har ett lågt pH-värde och skadar tandens emalj.  

Vin, både rött och vitt, innehåller flera sura ämnen och kan skada och fräta på tänderna. Röttvin innehåller även starka färgämnen som orsakar missfärgningar. Cider, är en annan dryck med lågt pH-värde som kan ska erosionsskador. Att cider dessutom är en söt dryck med hög sockerhalt innebär att tänderna dessutom riskerar kariesattacker. Alkoholhaltiga drinkar innehåller ofta spritsporter som inte sänker munnens pH-värde på samma sätt, däremot brukar dessa blandas med exempelvis läskedryck eller juicer vilket istället innehåller både socker och sura ämnen som kan skada emaljen. Öl är lindrigare mot tänderna än vin och cider men även öl kan påverka munnens pH-värde.  

Alkohol gör även så att munnens slemhinnor torkas ut vilket i sin tur kan leda till muntorrhet. Det ökar risken för dålig andedräkt, tandlossning och karies.  

Regelbundet alkoholintag har även visat sig vara en riskindikator för tandlossning. Amerikanska och brasilianska forskare har konstaterat att det fanns en tydlig koppling mellan tandlossning och alkoholkonsumtion. De män i studien som drack minst ett glas per dag hade 34 procent högre risk för sjukdomsprogression jämfört med de män som inte drack alkohol överhuvudtaget.