Säga nej till alkohol är ett enormt bevis på styrka

childwine xlarge trans NvBQzQNjv4Bqeo i u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo ZLenGRumA 648x404 - Säga nej till alkohol är ett enormt bevis på styrka

Människan är en social varelse och vi skulle inte klara oss utan varandra. Vi vill tillhöra en gemenskap och utfrysning har klassats som psykisk tortyr. En stor del av vår tankeverksamhet går åt till att tolka andra människor för att kunna passa in. Vi kan ingå i flera grupper samtidigt och ha olika roller i dem.

På många arbetsplatser vill man bygga en teamkänsla för att få en väl fungerande arbetsgrupp som jobbar bra. Därför ordnar arbetsgivaren kickoff, konferenser och andra sociala aktiviteter. Hatat av vissa och älskat av andra. Med aktiviteterna kommer oftast festligheter med lättillgänglig alkohol. Under dagen kretsar mycket kring förskönande prat om vad gott det ska bli med en drink eller en öl på kvällen. Det ska dock sägas att trenden svängt åt att just konferenser har en allt mer alkoholfri strävan och att alkoholfria alternativ erbjuds i högre grad.

Försvara sitt val

Sverige är ett av de få länder där ett ”Nej, tack” till alkohol kan ge dels höjda ögonbryn, dels kräva en förklaring. Vissa blir till och med provocerade och du får försvara ditt val. Det blir obekvämt att vara med på fester där du står utanför skämtsamma anekdoter om hejdlöst drickande. After work är en informell företeelse som kommit allt mer. Det handlar om att umgås på ett avslappnat sätt utanför jobbet. Nästan alltid inbegriper det att dricka alkohol. Tyvärr blir det lätt en klyfta mellan de som går och de som väljer bort det. Visst, du kan gå med utan att dricka men riskerar frågor och kanske gliringar om vilken torrboll du är. I värsta fall, när du för femte gången hör ”Äh, bara en öl är väl ingen fara” så tar du en och riskerar att ta ett återfall.

Vita lögner

Vill du vara med när kollegerna festar men absolut inte berätta om anledningen till nykterhet så är ett bra sätt att beställa alkoholfritt när ingen ser. Glasen brukar se likadana ut. Om du blir bjuden och får ett glas framför dig så lyft det då och då. De andra är så upptagna med sitt så de märker inte att ditt inte töms. Säg att du inte orkar allt och bjud bort hälften till någon. Till festen går det bra att ta med alkoholfritt vin för flaskorna skiljer sig inte nämnvärt åt om inte man skärskådar etiketten. Fråga efter ett vinglas och alla tror du dricker vin. Det kan bli jobbigt i längden och risken är att någon märker det och du känner dig avslöjad.

Säga som det är

Hur ska du göra för att inte ska bli ett allt större orosmoment att hitta på undanflykter när det ska festas till? För att slippa tjatet om att ta en öl så är det effektivaste sättet att helt enkelt säga som det är: ”Jag är nykter för att jag vill och för att jag inte klarar av att dricka alkohol” eller ”Jag är nykter sedan två år och mår nu jättebra”. Om det kommer följdfrågor så svarar du eller så säger du att du inte vill prata om det.  Du får troligen förståelse och respekt för ditt mod. Det ligger en enorm styrka i att våga visa sina svagheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *