Fimpa för att hålla munnen fin

121339 dental hygiene - Fimpa för att hålla munnen fin

Tandhälsan i Sverige har blivit bättre trots att tandläkarbesöken minskar något. Det finns tydliga regionala skillnader i tandhälsa och mellan olika socioekonomiska grupper. Grupper med svag ekonomi har både sämre tandhälsa och levnadsvanor. Till exempel är daglig rökning vanligast i socioekonomiskt svaga grupper. Våra slemhinnor och tandkött mår inte bra av det ohälsosamma blossandet. Björn Olsen är tandläkare i Jönköping och har sett mycket under sina 35 år i yrket.

Vad har förändrats under dina 35 år i yrket?

– Jag märker färre skador orsakade av rökning. Förr rökte var och varannan människa, i synnerhet studenter. Numera är studenterna mer måna om hälsan och sina tänder. De har kunskap om vikten av att sköta om sin mun. Ungdomar i gruppen 16-29 år har generellt en god tandhälsa och det är bara cirka fyra procent som röker dagligen. Jönköping är en studentstad så jag har ofta studenter bland mina patienter. Dessutom är det gratis tills du fyller 24 år, så det är bra att passa på.

Kan man förebygga tandproblem?

– Ja, det går att förhindra eller stoppa förloppet av sjukdomar om man kommer i tid. Det gäller både barn och vuxna. Jag har fått patienter som i vuxen ålder aldrig varit hos tandläkaren och de kommer med svåra akuta problem. Att gå med tandvärk och infektioner i munnen blir till slut ohållbart och påverkar hela kroppen.

Är det dålig munhygien som är boven?

– Delvis. I de grupperingar som hoppar över tandvården är många rökare. Rökning ger skador i vävnaderna hos tandkött och i tandbenet. En inflammation uppstår och det kan leda till tandlossning. De första symptomen är blödande tandkött och det är lurigt eftersom rökningen stryper blodcirkulationen så rökaren blöder inte. Inflammationen utvecklas i tysthet och märks inte förrän den är långt framskriden. Var femte svensk har också svår tandläkarskräck och avstår därför tandläkarbesök, men vi är väldigt snälla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *