Kampanjer – de litar på människors egen kunskap och vilja

stop smoking 648x298 - Kampanjer - de litar på människors egen kunskap och vilja

Tänk om vi kunde säga: ”Nu slutar jag att röka.” och sedan var det klart. Det fungerar inte så. Omöjligt, säger vissa och slutar inte. Men det finns stöd och hjälp att få. Kampanjen Sluta-Röka-Linjen är en stabil och välfungerande hjälp för den som vill sluta med tobaksanvändning. Även sluta snusa inbegrips.

Utan kostnad

Sluta-Röka-Linjen har funnits sedan 1998 och då med stöd av Folkhälsomyndigheten. Den finansieras av Socialdepartementet och marknadsförs över hela landet. Det fungerar så att den som vill ha hjälp ringer och får då tala med kvalificerade tobaksavvänjare som kommer från vård- och tandvård och andra yrkesgrupper som jobbar med hälsa på alla plan. De kallar sig kunskapscentral för tobaksavvänjning och svarar på alla frågor kring ditt tobaksbruk och lyssnar på dina tankar kring att sluta. Det går även bra att chatta. För den som vill läggs det upp en plan att gå vidare med mot ett tobaksstopp.

Metod

För en lyckosam plan som man ror hem, att den som ringt lyckas sluta, så använder tobaksavvänjarna KBT (Kognititv beteendeterapi) och motiverande samtal. Faktiskt fungerar det tillfredställande och sannolikheten att tobaksstoppet håller i sig ökar med hjälp av Sluta-Röka-Linjen. Studier har visat på det och cirka 35 procent klarar tobaksfrihet även efter 12 månader. Som hälsoinsats är det den mest kostnadseffektiva bland vårdrelaterade insatser. Hemsidan har ett stort utbud av information, tips och råd för hur tobaksanvändningen ska bli ett minne blott.

Större eller mindre kampanjer mot rökning dyker upp världen över. EU hade kampanjen HELP som berörde hela Europa. På skolor och på arbetsplatser startas kampanjer och tävlingar för att främja hälsan och sluta med tobak. Det blir allt svårare att tända en cigarett på offentlig plats och det är en kampanj som de passiva rökarna fått stor glädje av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *